Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Štedrák I.

Pečie sa na vianočné sviatky a významné príležitosti

Suroviny použité na cesto:
50 Dkg hladkej múky „ špeciál“, 10 Dkg práškového cukru, 4 žĺtky, 1 celé vajce, 1 kávová lyžičky sódy bikarbóny, 1 Hera a kvások / droždie, 1dcl mlieka s troškou kryšt. cukru/
Všetko spolu zmiesiť na doske /cesto musí mať hustotu lineckého cesta /. Nenechávať podkysnúť, ale hneď zmiesené rozdeliť na 4 bochníky.

Plnky:
30 Dkg pomletého maku, 40 Dkg slivkového lekváru,30 Dkg pomletých orechov, 3 tvarohy, 60 Dkg práškového cukru, 30 Dkg kryštál. cukru, trošku rumu - na pokropenie plnky, mlieko na pokropenie plnky, 2 balíčky vanilínového cukru, 3 žĺtky a 1 celé vajce do tvarou, nastrúhaná kôra z 1 citróna 3 bal .tvarohu , ak by bol riedky tvaroh treba primiešať 1 čaj. lyžičku hladkej múky a 10 dkg hrozienok,1/2 l mlieka.

Postup:
Necháme si predhriať rúru a celý koláč pečieme pri teplote 170 C - 180 C .
Vymastíme plech bravčovou masťou a naň dáme rozvaľkaný 1. bochník – plát cesta, ktorý na plech prenesieme na válčeku.
Naň dáme 1. plnku. Slivkový lekvár, ako základ, na ktorý vysypeme 30 dkg pomletého maku zmiešaného s 30 Dkg práškovým cukru a 1. vanilínovým cukrom. Toto pritlačíme rukou, aby sa to nerozsýpalo a pokvapkáme roztopeným maslom alebo Herou,postrúhame kôrou z polovice citróna a pokvapkáme troškou rumu a mliekom. Prikryjeme druhým rozvaľkaným bochníkom -plátom cesta a ešte raz cesto dobre popritláčame rukou.
Na toto dáme ďalšiu plnku. Pomleté orechy zmiešané s 30 Dkg práškového cukru a opakujeme postup ako pri 1. plnke / pritlačíme orechy..., pokvapkáme roztopeným maslom... a prikryjeme 3. rozvaľkaným bochníkom cesta – plátom , pritlačíme rukou.
Nakoniec dáme poslednú plnku pripravenú z 3 tvarohov, do ktorých sme pridali 3 žĺtky a jedno celé vajce, 30 Dkg kryštál. cukru, nastrúhanú kôru z pol. citróna, 1 vanilínový cukor a hrozienka. Na plnku prenesieme posledný rozvalkaný bochník cesta – plát. Popicháme vidličkou a až potom dobre potlačíme cesto rukou, aby sme vytlačili vzduch. Povrch cesta nemastíme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Keď je koláč upečený môžeme ho posypať práškovým cukrom. 

                                                                                    Dobrú chuť želá Mária Vojtelová


 


English version
Úvodná stránka