Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Štedrák II.

Pečie sa na vianočné sviatky a významné príležitosti

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky špeciál
  • kvások z 70 g droždia, 3 lyžíc cukru a 250 ml vlažného mlieka
  • 4 žĺtky
  • trochu soli
  • mleté orechy
  • mak
  • cukor
  • vlažná voda
  • lekvár
  • 4 bielky
  • tvaroh


Postup:
Zo surovín vypracujeme cesto a rozdelíme ho na štyri časti, ktoré necháme odpočinúť asi 20 minút.
Prvú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske, prenesieme na vymastený plech a povrch cesta potrieme lekvárom (na lekvár môžeme dať aj makovú plnku, ktorú si pripravíme z maku, cukru a vlažnej vody). Na plnku prenesieme druhé cesto, na ktoré dáme orechovú plnku, pripravenú z mletých orechov, cukru a vlažnej vody. Na orechovú plnku rozprestrieme tretie cesto a na jeho povrch rozotrieme tvarohovú plnku, pripravenú z tvarohu, vanilkového cukru a snehu zo 4 bielkov. Na tvaroh dáme posledné cesto. Rúru predhrejeme na 200 °C, vložíme do nej štedrák a teplotu stiahneme na 180°C. Pečieme asi 45 minút.

                                                            Dobrú chuť želá Alžbeta Halmová


 


English version
Úvodná stránka